تا همین چند سال پیش، استفاده از صفحه نمایش‌های بزرگی که امروزه به اسم پروژکتور شناخته می‌شوند زیاد مرسوم نبود؛ اما امروزه از این مدل صفحه نمایش نه تنها برای اهداف تجاری استفاده می‌شود بلکه بسیاری از علاقمندان به سینما نیز به جای تلویزیون برای نمایش تصویر روی دیوار از آن استفاده می‌کنند. پروژکتورهای موجود در بازار بر اساس تکنولوژی تولیدشان ویژگی‌های متمایزی دارند. در این مقاله قصد داریم به توضیح تفاوت پروژکتور SMD با COB و LED بپردازیم.

 

چه تفاوتی بین پروژکتور COB و LED وجود دارد؟

 

COB نوعی پروژکتور است که مثل پروژکتورهای مرسوم به SMD و LED بر اساس فناوری دیودهای نورانی تولید می‌شود. اصلی‌ترین تفاوتی که بین پروژکتورهای LED قدیمی و نوع جدید این محصول که به نام COB شناخته می‌شود وجود دارد؛ تطبیق‌پذیری بیشتر و مصرف بهینه‌تر و موثرتر انرژی در پروژکتورهای COB است که حاصل پیشرفت تکنولوژی در تولید این محصول است. به طور کلی پروژکتورهایی که بر اساس تکنولوژی جدید LED تولید می‌شوند؛ یعنی پروژکتورهای COB و SMD مصرف انرژی کمتر و تطبیق‌پذیری بیشتری نسبت به پروژکتورهای LED ساده دارند. البته تفاوت این محصولات به همین جا ختم نمی‌شود و جزئیات زیادی در مورد آنها وجود دارد که تفاوت‌شان را مشخص می‌کنند.

 

پروژکتور SMD چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

 

Surface Mounted Device یا همان SMD پروژکتورهای کارآمدتری از مدل‌های COB هستند زیرا منبع نورشان قادر است لومن‌های بالاتری به ازای هر وات تولید کند. این به معنی تولید نور بیشتر در ازای مصرف وات کمتر است. ضمن اینکه پرتو نور در این محصولات وسیع‌تر است و می‌توانند تصویر را روی پرده بزرگ‌تری به نمایش درآورند. البته روش تولید این مدل پروژکتور نسبتا گران‌تر از پروژکتورهای LED ساده است؛ زیرا دیودهای SMD (تراشه‌های LED) در این محصولات باید توسط ماشین روی برد PCB چاپ شوند. دیگر ویژگی‌های پروژکتور SMD عبارتند از:

  • تولید پرتو گسترده‌تر نور و پوشش منطقه وسیع‌تر
  • متساعد کردن نور یکنواخت در محیط
  • تولید گرمای کمتر به نسبت پروژکتورهای تولید شده بر اساس تکنولوژی COB
  • قیمت اقتصادی و به‌صرفه
  • قابلیت استفاده از لنزهای مختلف با درجات متفاوت برای کنترل بهتر پرتاب نور
  • بازدهی نور بیشتر

تفاوت پروژکتور SMD با COB و LED

 

پروژکتور COB چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

 

پروژکتورهای COB یا همان Chip on Board از یک تراشه LED منفرد تشکیل شده‌اند که روی نور پایین نصب شده است. این در حالی است که در ساخت پروژکتورهای SMD از مجموعه‌ای از LEDها استفاده می‌شود. از آنجایی که تراشه LED در این محصول در یک نقطه نصب شده است؛ نیاز به خنک‌کننده بیشتری داشته و هیتسینک بزرگ‌تری که معمولا از آلومینیوم ساخته شده است در تولید آن به کار می‌رود تا گرمای دستگاه دفع شود. این موضوع باعث می‌شود که هزینه تولید بیشتر شده و قیمت پروژکتور COB نسبت به پروژکتور SMD کمی گران‌تر شود. از دیگر ویژگی‌های این محصول می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اشغال فضای کمتر به دلیل استفاده از تکنولوژی مدار چاپی آلومینیومی، LED و... در یک قسمت و به صورت متمرکز
  • بدنه قوی‌تر و سنگین‌تر با هدف دفع بهتر گرمای تولید شده توسط دستگاه
  • قیمتی گران‌تر از پروژکتورهای SMD
  • شدت نور بالا و ارائه نور موضعی قوی‌تر به دلیل تمرکز تابش
  • قابلیت استفاده در مکان‌هایی که سقف بلندی دارند
  • قابلیت تنظیم زاویه نور با قرار دادن لنزهای شفاف و مناسب بر روی برد دستگاه

 

پروژکتور LED چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

 

پروژکتورهای LED نوعی پروژکتور هستند که از دیودهای ساطع نور (LED) به عنوان منبع نور خود استفاده می‌کنند. برخلاف پروژکتورهایی قدیمی که با لامپ ساخته می‌شدند؛ هیچ لامپ فیزیکی در این مدل از پروژکتور وجود ندارد که در صورت خرابی نیاز به تعویضش باشد. تکنولوژی ساخت پروژکتورهای LED طی چند سال اخیر پیشرفت بسیاری داشته و امروزه نسل‌های جدیدی از آن مانند پروژکتورهای SMD و COB به بازار عرضه شده‌اند. حتی ساده‌ترین مدل‌هایی که بر اساس تکنولوژی LED تولید می‌شوند نسبت به پروژکتورهای لامپی قدیمی مزایای بیشتری دارند. برخی از این مزایا عبارتند از:

  • بهره‌وری انرژی بیشتری دارند. پروژکتورهای LED نسبت به پروژکتورهای لامپی از نظر مصرف انرژی کارآمدتر هستند و می‌توانند در مصرف برق صرفه‌جویی کنند.
  • برای محیط زیست بهتر هستند. پروژکتورهای LED برخلاف پروژکتورهای لامپی حاوی جیوه نیستند.
  • طول عمر بیشتری دارند. پروژکتورهای LED طول عمر بیشتری نسبت به رقیب سنتی خود دارند و معمولا تا 20000 ساعت دوام می‌آورند.
  • بازتولید رنگ در آنها بهتر است. پروژکتورهای LED حتی نسبت به بهترین پروژکتورهای لامپی بازتولید رنگ بهتری دارند.
  • سر و صدای کمتری تولید می‌کنند. پروژکتورهای LED خیلی بی سر و صدا کار می‌کنند و گزینه خوبی برای سالن‌های همایش محسوب می‌شوند.

 

تفاوت پروژکتور COB و پروژکتور SMD در چیست؟

 

در این بخش دو مدل پروژکتور ال‌ای‌دی پرمصرف و پرفروش بازار یعنی COB و SMD را با یکدیگر مقایسه می‌کنیم:

  1. در پروژکتور SMD دیودهای نوری روی یک سطح نصب می‌شود و به همین خاطر این پروژکتورها نسبت به پروژکتورهای COB کم حجم‌ترند.
  2. پروژکتور SMD بازده نور خوبی دارد و به دلیل زاویه تابش گسترده‌تر برای نمایش در محیط‌های باز، باغات، پارک‌ها و انبارها گزینه مناسب‌تری است.
  3. نوع SMD از این محصول حتی می‌تواند نور را در رنگ‌های مختلف تولید کند و به همین خاطر برای برخی از اجراها گزینه بهتری است.
  4. پروژکتور COB نسبت به پروژکتور SMD کیفیت نور بالاتری دارد.
  5. زاویه تابش محدود و 90 درجه‌ای در پروژکتورهای COB به همراه رفلکتورهای مخصوص باعث می‌شود تا نور به صورت متمرکزتر به هدف تابانده شود.
  6. گرچه پروژکتورهای COB نمی‌توانند نورهای رنگی تولید کنند؛ اما کیفیت همان نورهایی که تولید می‌کنند نسبت به پروژکتور SMD بیشتر است.

 

پروژکتور یکی از اختراعات مفید بشر در قرن بیست و یکم است. با استفاده از این دستگاه‌های ساده اما بسیار کاربردی دیگر مشاهده تصاویر یا فیلم روی صفحه نمایشی به اندازه دیوار خانه یک رویا نیست و حتی نیازی هم به خرید تلویزیون‌های بزرگ نخواهید داشت. در گذشته و قبل از اینکه تکنولوژی تولید این محصول تا این حد پیشرفته شود؛ فقط چند مدل پروژکتور در بازار وجود داشت. اما اکنون شما می‌توانید انواع مختلفی از پروژکتورها را بنا به نیاز خود به صورت حضوری یا به صورت آنلاین و به روش خرید از آمازون تهیه کنید.

 

 

بیشتر بخوانید: تفاوت بین ویدیو پروژکتور و دیتا پروژکتور