ورزشکاران حرفه‌ای از جمله افرادی هستند که می‌توانند از مزایای ماساژ درمانی بهره زیادی ببرند. در واقع شروع رواج ماساژ در جامعه از ورزشکاران بوده است؛ و آنها خیلی زود متوجه مزایای آن برای بهبود فعالیت‌های ورزشی خود شدند. امروزه بسیاری از ورزشکاران مشهور، فوتبالیست‌های حرفه‌ای و قهرمانان المپیک، ماساژ ورزشی را به عنوان بخشی از برنامه روزانه خود در نظر گرفته و در اغلب موارد از انواع گجت هوشمند مخصوص این کار استفاده می کنند. ماساژ ورزشی را می‌توان در چهار گروه تقسیم‌بندی کرد. ماساژ قبل از ورزش، ماساژ بعد مسابقه، ماساژ حفظ بدن و ماساژ توان‌بخشی. هرکدام از این ماساژها نیز مزایا و ویژگی‌های خاص خود را دارند. از سویی این چهار گروه ماساژ توسط تکنیک‌های مختلفی اجرا می‌شود؛ که در این میان 5 تکنیک، در زمینه ماساژ ورزشی از سایر موارد پرکاربردتر است. بنابراین خوب است که هنگام خرید ماساژور تفنگی به تکنیک‌های قابل اجرا با آن دقت کنید.

توجه کنید که بدن هر ورزشکاری به هر نوع ماساژ واکنش متفاوتی نشان می‌دهد. در نتیجه درمان‌ گران تکنیک‌های مختلفی داشته که در افراد متفاوت می‌توانند برای رسیدن به نتایج مطلوب از آنها استفاده کنند.

در این مقاله ماساژهای ورزشی، فواید آن، تکنیک‌های مورد استفاده و نحوه کمک به ورزشکاران برای بهبود عملکرد و بازتوانی سریع‌تر را بررسی خواهیم کرد.

بیشتر بخوانید:  چگونه از ماساژور برقی استفاده کنیم؟

5 تکنیک ماساژ ورزشی

تکنیک‌های ماساژ عمومی هستند؛ و می‌توانند فارغ از فضای ورزش نیز مورد استفاده قرار گیرند. با این حال تکنیک‌های ماساژ مختلفی وجود دارد؛ که برای ورزشکاران مزایای بیشتری به همراه دارند. بنابراین ماساژ ورزشی اغلب از این روش‌ها برای کمک به بهبود عملکرد ورزشکاران استفاده می‌کنند. برای انجام ماساژ ورزشی می توانید از دستگاه ماساژور kica مدل mini2 استفاده کنید.  از میان تکنیک‌های مختلف، تجربه ثابت کرده است که 5 تکنیک زیر مزایای بیشتری را برای ورزشکاران به همراه دارد.

تکنیک ماساژ ورزشی

  • تکنیک افلوراژ یا نوازش

این ماساژ را می‌توان با دست، انگشتان، آرنج، ساعد و انگشت شست، طی یک سری حرکات دایره‌ای و کشویی انجام داد. افلوراژ معمولا اولین تکنیک مورد استفاده در آغاز فرآیند ماساژ ورزشی است. چراکه این روش ماهیچه‌ها را شل می‌کند؛ نقاط گرفتگی و نواحی حساس را شناسایی می‌کند؛ جریان خون را بهبود می‌بخشد؛ فاسیا و بافت را کشیده و بدن را برای تکنیک‌ها و مراحل بعدی ماساژ آماده می‌کند.

  • تکنیک پتریسیاژ یا ورز دادن

این تکنیک شامل گرفتن عضله با استفاده از دست‌ها، کف دست‌ها یا بند انگشتان و سپس دستکاری عضله از طریق ورز دادن است. از تکنیک پتریساژ برای تسکین درد، حذف اسید لاکتیک از عضلات، شکستن گره‌های عضلانی، درمان دردهای عضلانی تاخیری و بهبود سرعت بازتوانی استفاده می‌شود.

  • تکنیک ضربه زدن ریتمیک

این تکنیک که Tapotement نیز نامیده می‌شود؛ شامل ضربات ریتمیک سبک و تند با یک وسیله خاص یا لبه دست است. ماساژ درمان‌گران معتقدند که استفاده از این تکنیک موجب تقویت عضلات بدن فرد می‌شود. همچنین از این تکنیک تنها در نواحی نرم عضلانی استفاده می‌شود. از سویی این ضربات ریتمیک جریان خون موضعی را بهبود می‌بخشند؛ پایانه‌های عصبی را تحریک می‌کنند؛ و انقباضات عضلانی را بهبود می‌دهند.

  • تکنیک اصطکاک

به‌طور خلاصه تکنیک اصطکاک به دنبال استفاده از گرمای طبیعی ایجاد شده ناشی از اصطکاک است. در این روش ماساژ درمان‌گر با مالش دستان خود اصطکاک و در نتیجه گرمایی تولید کرده که از آن برای شکستن بافت اسکار و افزایش جریان لنفاوی خون استفاده می‌شود.

  • تکنیک لرزش

تکنیک لرزش را با نام تکان دادن نیز می‌شناسند. این تکنیک از حرکات سریع به جلو و عقب با نوک انگشتان، لبه یا پاشنه دست انجام می‌شود. از این روش اغلب برای شل کردن عضلات استفاده می‌کنند.

بیشتر بخوانید:  معرفی انواع ماساژ درمانی

انواع ماساژ ورزشی بر اساس زمان و هدف اجرا

در این بخش می‌خواهیم شما را با 4 نوع ماساژ ورزشی و تکنیک‌های به کار رفته در آن آشنا کنیم. این روش‌ها بر اساس زمان و هدف اجرا مشخص شده‌اند. همچنین از آنجا که امروزه قیمت ماساژور برقی به نسبت گذشته بسیار به‌صرفه‌تر شده است؛ می‌توان بخش مهمی از این روش‌ها و تکنیک‌های آنها را به کمک این دستگاه‌ها نیز انجام داد.

ماساژ قبل از ورزش و مسابقه

هدف از این ماساژ آماده‌سازی ورزشکاران برای انجام مسابقات یا جلسات تمرینی شدید است. ماساژ قبل از ورزش، حرکت جریان خون و مواد مغذی را به سمت عضلات بدن تحریک می‌کند؛ تنش عضلانی را کاهش می‌دهد؛ و در نتیجه بدن ورزشکار را برای شروع یک فعالیت جدی ورزشی آماده می‌کند.

همچنین از ماساژ قبل از ورزش برای کاهش و جلوگیری از خطر آسیب‌دیدگی ورزشکاران استفاده می‌شود. به عبارت دیگر از این طریق عضلات ورزشکار برای انجام فعالیت تحریک شده و احتمال رخ دادن آسیب‌های ورزشی کمتر می‌شود.

این ماساژ را معمولا حدود چهار ساعت قبل از شروع ورزش و به مدت 10 تا 15 دقیقه انجام می‌دهند. در این روش معمولا از تکنیک‌های ماساژی مانند افلوراژ، اصطکاک، ضربه زدن و لرزش استفاده می‌کنند؛ و از سویی در این مرحله استفاده از تکینک پتریساژ توصیه نمی‌شود.

همچنین بهتر است بدانید که در برخی شرایط ماساژ درمانی قبل از ورزش ممکن است خیلی زودتر، مثلا سه روز قبل از یک مسابقه ورزشی انجام شود. همچنین فراموش نکنید که این دوره، یک جلسه سبک ماساژ است. زیرا ماساژ عمیق‌تر باعث درد عضلات می‌شود؛ که برای ورزشکاران در شرف مسابقه، عملی یا مطلوب نیست.

ماساژ بعد از مسابقه

این ماساژ باید پس از اتمام مسابقه ورزشکار انجام شود. بهترین حالت این است که ورزشکاران این ماساژ را سه روز بعد از مسابقه دریافت کنند. ماساژ بعد از ورزش معمولا 15 تا 20 دقیقه زمان می‌برد. البته به‌طور دقیق‌تر مدت‌زمان این ماساژ به شدت مسابقه انجام شده و همچنین وضعیت ورزشکار بستگی دارد. برای انجام این کار می توانید از انواع ماساژور تفنگی استفاده کنید.

نکته مهم اینکه تاخیر سه روزه برای دریافت این ماساژ ضروری است؛ زیرا ورزشکاران باید قبل از دریافت ماساژِ پس از مسابقه، کارهایی مانند آب‌رسانی، کشش و خنک شدن بدن را انجام دهند. ورزشکاران همچنین می‌توانند از حمام یخ برای کمک به بهبودی پس از رویدادهای ورزشی بسیار سخت استفاده کنند.

ماساژ بعد از مسابقه با تکنیک افلوراژ شروع می‌شود. سپس به ماساژ بافت عمیق با پتریساژ، اصطکاک، تکان دادن و ارتعاش می‌رسد. این مراحل اجرای ماساژ باعث تحریک حذف اسید لاکتیک، افزایش جریان مواد مغذی، بازیابی به مناطق آسیب دیده و شناسایی نقاط محرک درد می‌شود. همچنین این ماساژ می تواند اثر DOMS یا همان درد عضلانی تاخیری را کاهش دهد.

نکته جالب اینکه هر پنج تکنیک ماساژ ورزشی، در ماساژ بعد از مسابقه رایج هستند. البته نوع بدن خاص ورزشکاران و متابولیسم آنها، مدت و فشار هر تکنیک ماساژ را تعیین می‌کند.

بیشتر بخوانید:  ماساژ برای جوان سازی پوست

ماساژ ورزشی حفظ بدن

این ماساژ بعد از تمرین و بین مسابقات و با هدف آرام نگه داشتن بدن ورزشکار استفاده می‌شود. این روش می‌تواند به کاهش التهاب کمک کند؛ و اسید لاکتیک و سایر مواد زائد را از عضلات خارج کند. همچنین این ماساژ ورزشی به بهبود سریع‌تر و افزایش عملکرد قبل از مسابقه بعدی کمک کند. همچنین ماساژ حفظ بدن به مربیان و درمان‌گران این امکان را می‌دهد که با شناسایی نواحی بالقوه در معرض آسیب بدن، از آسیب دیدن آنها جلوگیری کنند.

از سویی این نوع ماساژ ورزشی نقش مهمی در آماده‌سازی و بازتوانی ورزشکاران دارد. زیرا باعث افزایش انعطاف‌پذیری و بهبود حرکت و همچنین افزایش رساندن مواد مغذی به عضلات می‌شود. در نهایت این سبک ماساژ ابزار ارزشمندی برای بهبود آرامش جسمی و روحی ورزشکار است.

ماساژ ورزشی برای توان‌بخشی

آسیب‌دیدگی در انجام ورزش‌های حرفه‌ای و آماتور اجتناب‌ناپذیر است. این در حالی است که علاوه بر کمک‌های پزشکی، ماساژ درمانی برای توان‌بخشی ورزشکاران آسیب دیده نقشی حیاتی دارد. همچنین این سبک ماساژ می‌تواند به کاهش خطر آسیب‌دیدگی مجدد کمک کند.

در اجرای این روش معمولا حساسیت‌های بیشتری وجود دارد. بنابراین ماساژدرمانگران با کادر پزشکی برای اجرای یک برنامه توان‌بخشی شامل گزینه‌های مختلف ماساژ همکاری خواهند کرد.

در این روش از تکنیک افلوراژ معمولا برای شل کردن عضلات و بهبود جریان خون در عضلات آسیب دیده استفاده می‌شود. همچنین معمولا از تکنیک پتریساژ بافت عمیق معمولا استفاده نمی‌شود.

همچنین ماساژ درمان‌گر ممکن است از تکنیک‌هایی استفاده کند که بهبودی را تحریک می‌کنند. به عنوان مثال تکنیک‌هایی مانند ضربه زدن یا اصطکاک و لرزش که باعث حذف سموم، کاهش بافت اسکار و بهبود جریان خون و مواد مغذی در ناحیه آسیب‌دیده می‌شود.