با به وجود آمدن نسل جدید از بلندگوها، شاهد ورود اسپیکرهای بلوتوثی به بازار شده ایم. این دستگاه‌های محبوب دیجیتالی، محدود به مکانی خاص نیستند و می‌توانید در سفر، طبیعت، مهمانی‌ها و پیک نیک از آن‌ها استفاده کنید. اگر به کیفیت صدا در زمان پخش موسیقی اهمیت می‌دهید، احتمالا شما نیز یکی از طرفداران انواع اسپیکر هستید. در صورتی که به درستی از این دستگاه ها مراقبت نگردد، ممکن است دچار خش خش شوند. به وجود آمدن این مشکل دلایل مختلفی دارد که در ادامه می خواهیم بدانیم چرا اسپیکر خش خش می‌کند؟

چرا اسپیکر خش خش می‌کند؟ راه های جلوگیری از ایجاد آن

خش خش کردن صدای خروجی از بلندگو به دلایل مختلفی به وجود می‌آید که با دانستن آن ها می توان تا حدود زیادی از بروز این اتفاق جلوگیری کرده و به بهترین شکل از آن نگهداری کرد. با مراقب درست و اصولی از بلندگوها می توان طول عمر آن را افزایش داد و برای مدت بیشتری از دستگاه پخش صدا استفاده کرد. 3 علت از مواردی که باعث تولید صدای ناهنجار در باند می شود عبارتست از:  

  • مشکل سخت افزاری

مشکلات سخت افزاری یکی از دلایلی است که صدای اضافی در دستگاه ایجاد می کند با بررسی موارد زیر می توانید از سالم بودن این بخش از سیستم صوتی خود مطمئن شوید.

  1. اتصالات شل یا آسیب‌دیده: مطمئن شوید که تمام کابل‌ها به طور کامل به دستگاه و منبع (مانند کامپیوتر، گوشی یا تلویزیون) متصل شده‌اند. اگر اتصالات شل یا آسیب‌دیده باشند، آنها را تعویض کنید.
  2. تداخل الکترومغناطیسی: دستگاه پخش صدا را از وسایل الکتریکی دیگر مانند تلفن بی‌سیم، روتر وای فای یا مایکروویو دور کنید. این دستگاه‌ها می‌توانند در سیگنال صوتی خروجی تداخل ایجاد کنند.
  3. ضربه به سیستم صوتی: گاهی در اثر جابجایی های مختلف، به این دستگاه ضربه وارد می شود و قسمتی از آن دچار شکستگی می‌گردد. شکسته شدن قطعات باعث ایجاد خش خش در بلندگو و در نتیجه کم شدن صدا می‌شود.
  4. تمام شدن باتری: اگر عمر باتری موجود در دستگاه رو به پایان باشد، کیفیت صدای خروجی کاهش پیدا کرده و خش خش می‌کند. برای عملکرد بهتر بلندگوهای بلوتوثی، باید باتری با کیفیت بالا در دستگاه به کار برد.
  • اشکال در خود دستگاه

در برخی موارد مشکلاتی که در خود دستگاه وجود دارد باعث تولید صداهای ناخوشایند می کند که با دانستن آن می توان به راحتی این مشکل را برطرف کرد.

  1. گرد و غبار و کثیفی: با گذشت زمان، گرد و غبار و کثیفی می‌توانند در مخروط‌های دستگاه جمع شده و باعث ایجاد نویز شوند. برای تمیز کردن از سشوار استفاده نکنید و با استفاده از یک پارچه نرم و خشک، به آرامی آن را تمیز کنید.
  2. خیس شدن دستگاه: در صورتی که باند خیس شود با مشکل مواجه شده و در صدای خروجی خش خش ایجاد می‌شود. گاهی با خشک شدن دستگاه مشکل برطرف می‌شود. بعد از خیس شدن، تا چند ساعت از روشن کردن آن خودداری کرده و در هوای آزاد قرار دهید.
  3. مخروط‌های آسیب‌دیده: اگر مخروط‌های بلندگو آسیب دیده باشند، صدای خروجی دچار خش خش می‌شود. اگر این مشکل برای دستگاه شما به وجود آمد باید اسپیکر را تعویض کنید.
  4. مشکلات الکترونیکی: در برخی موارد، مشکلات الکترونیکی در داخل دستگاه می‌توانند باعث ایجاد نویز شوند. اگر هیچ یک از راه‌حل‌های دیگر کار نکرد، باید سیستم صوتی خود را به یک تعمیرکار مجاز ببرید.
  • منبع صدا با کیفیت پایین

در صورتی که منبع پخش صدا از کیفیت مناسبی برخوردار نباشد ممکن است در تولید صدای مناسب با مشکل مواجه شود. از جمله مواردی که باعث پایین آمدن کیفیت صدای خروجی می شود عبارتند از:

  1. فایل‌های صوتی با کیفیت پایین: اگر از فایل‌های صوتی با کیفیت پایین استفاده می‌کنید، ممکن است صدای خش خش را در اسپیکر خود بشنوید. سعی کنید از فایل‌های صوتی با کیفیت بالا یا فرمت‌های صوتی بدون اتلاف مانند FLAC یا WAV استفاده کنید.
  2. مشکلات کارت صدا: اگر از کامپیوتر استفاده می‌کنید، ممکن است مشکل از کارت صدای شما باشد. درایورهای کارت صدای خود را به روز کنید یا از یک کارت صدای خارجی استفاده کنید.
  3. فاصله باند با دستگاه پخش صدا: وسایلی که از طریق بلوتوث به یکدیگر متصل می‌شوند، در صورت داشتن فاصله زیاد با یکدیگر اتصالشان قطع شده یا صدا ضعیف می‌شود. بلندگوها معمولا برد بالایی دارند؛ اما ممکن است موبایل یا وسیله ای که با آن به بلندگو متصل شده اید، برد کمی داشته باشد؛ در این صورت اگر دستگاه را از اسپیکر دور کنید، صدا خش خش می‌کند. برای رفع این مشکل باید فاصله خود را با دستگاه پخش صدا کم کنید. 

3 راه از بین بردن خش خش صدا

چرا اسپیکر خش خش می‌کند؟

بعد از اینکه با مواردی که باعث تولید صدای خش خش در دستگاه می شود آشنا شدید، با رعایت فاکتورهای زیر تا حد زیادی از بروز آن جلوگیری کنید. در صورت به وجود آمدن صدای اضافی، مشکل را به راحتی برطرف کنید.

1. بررسی اتصالات، فیش ها و کابل‌های سیستم صوتی

اتصالات را بازدید کنید و مطمئن شوید به درستی به منبع متصل شده‌اند. از کابل‌های با کیفیت و بدون آسیب دیدگی استفاده کنید. در صورتی که کابل‌ها خراب باشد باید با موارد سالم جایگزین کرد.

2. تمیز کردن دستگاه

برای انجام این کار ابتدا باند را از برق جدا کنید؛ سپس با استفاده از یک پارچه نرم و خشک سطح باند را بدون ایجاد ضربه و خراش تمیز کنید. مخروط‌ها را با استفاده از یک گوش پاک کن یا برس نرم از گرد و غبار و آلودگی‌ها پاک کنید. برای انجام این کار از مواد شوینده و تمیز کننده‌های شیمیایی استفاده نکنید.

3. رفع مشکلات صوتی

 کارت صدا را بررسی کنید، در صورتی که دچار مشکل باشد از انواع خارجی استفاده کنید. اگر از کامپیوتر استفاده می‌کنید تنظیمات درایورهای کارت صدا خود را به روز کنید. تنظیمات صوتی دستگاه را چک کنید تا مشکلی نداشته باشد. از فایل‌های صوتی با کیفیت بالا استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: بهترین برندهای اسپیکر در سال 2024

کارهای دیگری که برای کاهش خش خش پخش صوتی باید انجام داد

راه های برطرف کردن خش خش اسپیکر

علاوه بر موارد عنوان شده، با رعایت نکات زیر  از بروز صدای خش خش در دستگاه جلوگیری کنید:

کم کردن بلندی صدا

اگر در زمانی که صدا دستگاه زیاد است، خش خش ایجاد می شود، با کم کردن ولوم می‌توانید این مشکل را برطرف کنید.

استفاده از اکولایزر

با استفاده از تنظیمات اکولایزر، می‌توانید فرکانس خاصی که باعث ایجاد نویز می‌شود را کاهش دهید.

ریست کردن دستگاه

 با فشردن دکمه ریست موجود بر روی بدنه، مشکلات جزئی را برطرف کنید. اگر با رعایت تمام نکات بالا مشکل برطرف نشد، باید دستگاه را به مراکز تعمیرات مجاز ببرید.

نکات مهم در زمان استفاده از سیستم صوتی

  • از این دستگاه در محیط های پر گرد و غبار و مرطوب استفاده نکنید.
  • دستگاه را از منابع گرمازا مانند بخاری، شومینه و اجاق گاز دور نگه دارید.
  • در زمان جابجایی مراقب باشید به آن فشار یا ضربه وارد نشود.
  • پخش و باند را به طور مرتب تمیز کنید.
  • برندهای معتبر و با کیفیت را انتخاب کنید.
  • صدای دستگاه را بیش از حد بلند نکنید.

با رعایت نکات بالا در هنگام خرید اسپیکر می توانید طول عمر دستگاه را افزایش دهید و از ایجاد خش خش در صدای خروجی جلوگیری کنید.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید اسپیکر تا یک میلیون تومان

کلام آخر

چرا اسپیکر خش خش می کند؟ از جمله دلایلی که باعث ایجاد این مشکل می‌شود، می‌توان به شل بودن اتصالات دستگاه و خرابی منبع صدا اشاره کرد که با بررسی دقیق در کابل‌ها و پورت‌های دستگاه، تمیز کردن مرتب آن و تنظیمات صوتی آن، این مشکل را برطرف کرد. با عدم بکارگیری در مناطق مرطوب و پر گردو غبار، استفاده از میزان صدای متعادل و خریداری بلندگو با کیفیت از بروز خش خش و صدای خراشیده در دستگاه جلوگیری کرد. برای تهیه کالای دیجیتال اصل و با کیفیت می توانید از طریق فروشگاه ایران بابا اقدام نمایید.