سال‌های سال است که تماشای برنامه‌های مورد علاقه از تلویزیون خانگی، یک سرگرمی لذت‌بخش محسوب می‌شود. بنابراین فکر استفاده از ویدئو پروژکتور به عنوان تلویزیون در حال حاضر بسیار فراگیر است. با این حال انجام این کار نیاز به انجام مقدمات خاصی دارد؛ و به سادگی تماشای تلویزیون به شکل کلاسیک نیست. در این نوشته توضیح می‌دهیم که چگونه برنامه‌های تلویزیون را به‌راحتی روی پرده نمایش پروژکتور تماشا کنید. همان‌طور که گفتیم تماشای تلویزیون با ویدئو پروژکتور مانند وصل کردن تلویزیون معمولی به پریز برق و روشن کردن آن نیست. بنابراین باید موارد جدیدی را یاد بگیرید و اطلاعات بیشتری برای انجام این کار داشته باشید. از همین ابتدا لازم به ذکر است که دلیلی وجود ندارد تا نتوانیم از پروژکتور به عنوان تلویزیون استفاده کنیم. از سویی تماشای تلویزیون با پروژکتور یک جایگزین عالی برای حالت کلاسیک است. بنابراین اگر از روش قبلی خسته شده‌اید؛ می‌تواند جذابیت زیادی برای شما داشته باشد. پروژکتورها در این زمینه چندین مزیت دارند. یکی از مهم‌ترین آنها هم این است که صفحه نمایش پروژکتور بسیار بزرگ‌تر بوده و می‌توانید برنامه‌های تلویزیونی را در ابعادی بسیار بزرگ‌تر تماشا کنید.

 

چگونه تلویزیون را با پروژکتور تماشا کنیم؟ آیا این امکان وجود دارد؟

 

بله، شما می‌توانید به‌راحتی تلویزیون را روی ویدئو پروژکتور تماشا کنید. برای این کار تنها کافی است دستورالعمل‌های ساده ارائه شده در این نوشته را دنبال کنید. به‌طور خلاصه راه‌های زیادی برای به دست آوردن این امکان وجود دارد؛ اما اولین و بهترین راه استفاده از کابل HDMI (نوعی کابلی است که برای انتقال سیگنال‌های تصویری و صوتی از یک دستگاه به دستگاه دیگر استفاده می‌شود.) است. با این وجود اگر به جزئیات بیشتری احتیاج دارید؛ در ادامه همراه ما باشید.

 

چگونه ویدئو پروژکتور را برای تماشای تلویزیون تنظیم کنیم؟

 

کابل HDMI یک کابل معمولی است که برای اتصال دستگاه‌های الکترونیکی به یک‌دیگر استفاده می‌شود؛ و مخصوص انتقال ویدیو و صدای یک دستگاه به دستگاه دیگر است. در این زمینه تنها با اتصال یک سر کابل به ویدئو پروژکتور و سر دیگر کابل HDML به دستگاه پخش خود، نتیجه لازم را دریافت خواهید کرد. تنها کافی است منبع نمایش را در ویدئو پروژکتور روی ورودی کابل HDMI مدنظر تنظیم کنید. این دکمه معمولا در بخش بالایی کنترل ویدئو پروژکتور قرار دارد.

 

بیشتر بخوانید: تفاوت پروژکتور SMD با COB و LED

 

چگونه ویدئو پروژکتور را برای تماشای تلویزیون تنظیم کنیم؟

 

تنظیمات تصویر دستگاه پخش شما می‌تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال یک ستاپ باکس، یک باکس نمایش تلویزیون اینترنتی و یا حتی اتصال مستقیم به خود تلویزیون، می‌تواند منبع شما برای نمایش برنامه‌های تلویزیونی بر روی ویدئو پروژکتور باشد. البته هنوز چند نکته مهم در این زمینه وجود دارد. مثلا ممکن است با اتصال کابل متوجه شوید در تصاویر دریافتی وقفه یا لگ دارید. این مشکل معمولا ناشی از عدم توانایی انتقال کیفیت مشخصی از ویدئو و صوت توسط کابل مدنظر است. به عنوان مثال اگر می‌خواهید برنامه‌های یک تلویزیون 4K را توسط یک ویدئو پروژکتور 2K پخش کنید؛ کابل HDMI انتخابی شما باید توانایی انتقال این کیفیت از تصاویر را داشته باشد. بنابراین هنگام انتخاب و خرید کابل HDMI به این نکته دقت کرده و کابل خود را از برندهای معتبر و باکیفیت بازار خریداری کنید. نکته مهم دیگر در مورد قابلیت انتقال تصاویر توسط تلویزیون است. اگر منبع شما برای پخش برنامه‌های تلویزیونی، دستگاه تلویزیون شما است؛ ممکن است خیلی زود از انجام این کار ناامید شوید. چراکه بسیاری از تلویزیون‌ها امکان اتصال کابل HDMI به تیونر خود را نداده و در واقع اگرچه ورودی HDMI دارند؛ اما خروجی آن را ارائه نمی‌دهند. از سویی اغلب آنها امکان روشن کردن تیونر، بدون روشن کردن صفحه نمایش را به شما نخواهند داد. بنابراین نقطه ضعف دیگر این است که برای تماشای تلویزیون روی ویدئو پروژکتور، در این حالت باید دستگاه تلویزیون روشن خود را نیز تحمل کنید. بر همین اساس می‌توان گفت بهترین را برای رفع این مشکلات خریداری یک ستاپ باکس پخش‌کننده برنامه‌های تلویزیونی و اتصال آن به ویدئو پروژکتور است.

 

 تنظیمات صدا شاید تنظیمات صدا برای عموم تماشاگران تلویزیونی به اندازه تصویر اهمیت نداشته باشد؛ اما اگر کیفیت صدای خوبی دریافت نکنید؛ خیلی زود از تماشای تلویزیون روی ویدئو پروژکتور ناامید خواهید شد. بنابراین بهتر است در این زمینه نیز فکر مناسبی داشته باشید. در بیشتر موارد انواع پروژکتور خانگی با بلندگوهای داخلی عرضه نمی‌شوند. از سویی حتی اگر دارای بلندگوی داخلی باشند؛ این بلندگوها اغلب از کیفیت و کمیت صدای پایینی برخودار هستند. بنابراین معمولا انتظارات شما را از صدای مدنظر برطرف نمی‌کنند. در نتیجه برای رفع این مشکل شما باید از بلندگوهای خارجی یا بلندگوهای پیش‌فرض تلویزیون استفاده کنید. طبیعتا در میان این دو راه، انتخاب بلندگوی خارجی کیفیت و حجم صدای بسیار بهتری را برای شما به ارمغان آورده و از سویی دردسر سر و کله زدن با تلویزیون را نیز نخواهید داشت. هرچند راه دوم نیز روشی خوب برای استفاده موقتی بوده و هزینه کمتری را بر دوش شما خواهد گذاشت. اما نحوه تنظیم صدا چگونه است؟ به خاطر داشته باشید که برای دریافت سیگنال صوتی و تصویری نیازی به اتصال کابل اضافی دیگری ندارید. چراکه همان کابل HDMI می‌تواند هر دو داده صدا و تصویر را منتقل کند. بنابراین هنگامی که از طریق کابل HDMI تصویر را دریافت کرده‌اید؛ می‌توانید مطمئن باشید که صدا نیز منتقل شده است. در این شرایط اگر صدایی نمی‌شنوید؛ احتمالا مشکل به نبود بلندگوی داخلی در ویدئو پروژکتور و یا عدم اتصال بلندگوی خارجی به آن است. در واقع برای دریافت صدا شما دیگر به منبع پخش ویدئو (ستاپ باکس یا تلویزیون یا...) کاری ندارید. بلکه باید بلندگوی داخلی ویئو پروژکتور خود را فعال کرده و یا بلندگوی خارجی را به آن متصل کنید. در این زمینه نیز دریافت صدا از بلندگوهای تلویزیون می‌تواند یک راه حل موقتی باشد. هرچند برای طولانی‌مدت روش خوبی محسوب نمی‌شود. نکته نهایی اینکه اگر در خانه بلندگوهایی بلااستفاده و قدیمی دارید که به ورودی HDMI مجهز نیستند؛ همچنان این شانس را خواهید داشت که از آنها به عنوان بلندگوی خارجی استفاده کنید. در این شرایط اگر ورودی‌های قدیمی روی بلندگو را روی دستگاه ویدئو پروژکتور و یا منبع پخش تلویزیون داشته باشید شانس بزرگی آورده‌اید. هرچند در غیر این صورت نیز می‌توانید در بازار به دنبال قطعات تبدیل ورودی‌های مختلف به یک‌دیگر باشید.

 

مزایا و معایب استفاده از پروژکتور به عنوان تلویزیون

 

حالا که می‌خواهید ویدئو پروژکتور خود را به عنوان یک تلویزیون تمام عیار راه‌اندازی کنید؛ بد نیست پیش از دست به کار شدن درباره مزایا و معایب این کار نیز اطلاعاتی داشته باشید.

صفحه نمایش بزرگ‌تر، تجربه کاربری بهتر طبیعتا برای اغلب افراد صفحه نمایش بزرگ‌تر به معنای تجربه تماشای بهتر و لذت‌بخش‌تر تلویزیون است. حتی یک ویدئو پروژکتور قابل حمل نیز به‌راحتی می‌تواند یک صفحه نمایش 100 اینچی در اختیار شما قرار دهد. این در حالی است که داشتن یک تلویزیون با صفحه نمایش 90 اینچی مشکلات گوناگونی دارد. همچنین بررسی شده است که پروژکتورها برای چشم کم ضررتر هستند؛ و فشار ناشی از تماشای منظم تلویزیون را کاهش می‌دهند. به عبارت دیگر برعکس تلویزیون که نور مستقیما از آن ساطع می‌شود. پروژکتورها تنها نور دریافتی را بازتاب می‌دهند. بنابراین می‌توان گفت فشار کمتری به چشم شما وارد می‌کنند.

به‌صرفه بودن این نکته بزرگ‌ترین مزیت استفاده از پروژکتور نسبت به تلویزیون‌های دارای صفحه بزرگ است. در واقع در حالی که قیمت اکثر پروژکتورهای قابل حمل کمتر از 100 دلار است؛ خرید یک تلویزیون 75 اینچی با برند معتبر، ممکن است بیش از 1000 دلار برای شما هزینه داشته باشند. از سویی برای اطمینان از اینکه این تلویزیون‌ها تجربه تماشای مورد نظر شما را ارائه می‌کنند؛ ممکن است به یک پایه دیواری یا میز تلویزیون مناسب نیز نیاز داشته باشید؛ که باز هم هزینه‌ها را بیشتر می‌کند. بنابراین خرید یک ویدئو پروژکتور جیبی (همراه) و خانگی با قیمت مناسب همیشه می‌تواند گزینه مقرون‌به‌صرفه‌تری باشد. همچنین این هزینه‌ها ابعاد دیگری نیز دارد. به عنوان مثال تلویزیون‌ها برق بیشتری مصرف می‌کنند؛ فضای بیشتری را اشغال می‌کنند؛ و در صورت خراب شدن، هزینه تعمیر بیشتری خواهند داشت.

 

تلویزیون یا ویدئو پروژکتور

 

قابل حمل بودن در میان مشخصات ویدئو پروژکتور خوب باید به قابلیت حمل آن اشاره کرد. در واقع این مزیت آن چیزی است که در عمل ویدئو پروژکتور را با تلویزیون متفاوت کرده و به آن برتری می‌دهد. به عبارت دیگر در حالی که تلویزیون شما همیشه باید در گوشه اتاق نشیمن در انتظار روشن شدن بماند؛ یک ویدئو پروژکتور قابل حمل به راحتی می‌توانید در کوله یا حتی جیب شما جای گرفته و در هر فضایی مورد استفاده قرار گیرد.

کیفیت صوتی ضعیف پس از برررسی مزایای ویدئو پروژکتور در مقایسه با تلویزیون، بهتر است معایب آن را نیز در نظر بگیرید. اولین نکته نیز به کیفیت صوتی ضعیف این دستگاه‌ها مرتبط است. به‌طور خلاصه همه تلویزیون‌ها دارای بلندگوهای داخلی نسبتا قدرتمندی هستند. با این حال همه پروژکتورها دارای بلندگو نیستند. این بدان معناست که برای استفاده از پروژکتور خود، ممکن است نیاز به بلندگوهای خارجی داشته باشید. خرید بلندگو می‌تواند هزینه مضاعفی به همراه داشته باشد؛ و البته دردسر بیشتری برای نصب و تنظیم آن خواهید داشت.

بادوام نیست اگر تلویزیون شما هیچ ایرادی نداشته باشد؛ همیشه می‌توانید از آن استفاده کنید. اگرچه همین نکته در مورد پروژکتور نیز صدق می‌کند؛ اما مطمئنا عمر لامپ ویدئو پروژکتور شما در نهایت در نقطه‌ای به پایان می‌رسد. این یک مشکل بزرگ برای کسانی است که تلویزیون خود را برای مدت طولانی روشن نگه می‌دارند؛ زیرا ممکن است نیاز به تعویض مکرر لامپ پروژکتور داشته باشند. با این حال، با خرید یک پروژکتور با کیفیت بالا و با طول عمر لامپ بیشتر، می‌توان تا حدود زیادی از این مسئله جلوگیری کرد.

 

بیشتر بخوانید: چگونه می‌توان طول عمر لامپ ویدئو پروژکتور را افزایش داد؟

 

نیاز به دانش فنی دارد روشن کردن تلویزیون به آسانی فشار دادن یک دکمه یا نهایتا حتی حرکت دست (در نسخه‌های هوشمند) است. این در حالی است که تنظیم یک ویدئو پروژکتور برای ارائه بهترین کیفیت نمایش، ممکن است به چیزی بیش از کلیک کردن روی یک دکمه نیاز داشته باشد. اتصال سایر موارد نیز ممکن است برای افرادی بی‌تجربه دشوار باشد. با این حال با گذشت زمان و چند بار آزمون و خطا، شما قادر خواهید بود این کار را به‌راحتی انجام دهید.

 

در کل موارد گفته شده مزایا و معایب استفاده از پروژکتور برای تماشای روزمره تلویزیون بودند. خوشبختانه معایب این انتخاب موضوعاتی کاملا حیاتی نیستند؛ و برای هریک از آنها راهی وجود دارد. اما از آنجایی که آنها کاملا به‌راحتی حل نمی‌شوند؛ طبیعتا یک نقطه ضعف هستند. در پایان و برای جمع‌بندی باید گفت که می‌توانید از ویدئو پروژکتور به عنوان تلویزیون استفاده کنید؛ اما باید شرایط خاصی مانند خرید تیونر جدا یا ستاپ باکس و اتصال آن به پروژکتور با استفاده از کابل HDMI را برآورده کنید. همچنین در این زمینه تنها مشکل جدی احتمالی دریافت صوت با کیفیت مناسب است. در این زمینه نیز می‌توانید از بلندگوهای بیرونی استفاده کنید. در حال حاضر پروژکتورها مطمئنا بهترین جایگزین برای اجتناب از خرید تلویزیون‌های گران قیمت با صفحه نمایش بزرگ هستند؛ و معمولا عملکرد بهتری نسبت به بسیاری از آنها ارائه می‌دهند. در واقع یک پروژکتور خوش‌قیمت کافی است تا اتاق تلویزیونی را که آرزوی آن را دارید؛ بدون مصرف پول زیاد تجهیز کنید.

بیشتر بخوانید: عیوب متداول در ویدئو پروژکتور